Swedish House Maffia

Swedish House Maffia är en svensk house/DJ-grupp. Det består av Axwell, Sebastian Ingrosso och Steve Angello. Ursprungligen var producenterna, Eric Prydz och Henrik B med men de hoppade av kort efter att gruppen bildades år 2005. Gruppen höll från åren 2005 till 2013. Den sista konserten var 24 mars i Ultra Music Festival i Miami. De två medlemmarna A1280px-swedish_house_mafia_pa_grammisgalan_2013xwell och Sebastian Ingrosso fortsatte att arbeta tillsammans under namnet Axwell ^ Ingrosso efter att gruppen upplöstes. Tillsammans har de släppt tre singlar hittills.

Swedish House Maffia bildades år 2005 men slog igenom internationellt med låten “One” 2010. Den första versionen av låten var instrumentell men efter att låten blev framgångsrik som en sångversion med artisten Pharrell Williams. “One” blev framgångsrik världen över och kom till och med på tredje plats i Billboards Hot Dance Club Songs. Gruppens andra succésingel var “Miami 2 Ibiza” med rapparen Tinie Tempah. Låten kom på första plats på Billboards Hot Dance Club Songs. Den tredje singeln var “Save the World” med sång av John Martin. Den släpptes den 13 maj 2011 och blev snabbt en succé. På Youtube fick musikvideon 10 miljoner visningar på två veckor. Låten blev också nominerad till en Grammy.

Gruppen hade också ett framgångsrik samarbete med Absolut Vodka. Samarbetet var med låten Greyhound och musikvideon fick över 118 miljoner visningar sedan den släpptes den 12 mars 2012. Swedish House Maffia samarbetade dessutom med artister som Usher. I samarbetet gjorde de låtarna “Numb” och “Euphoria”.

Den sista låten gruppen släppte var “Don’t You Worry Child” som var med artisten John Martin. Den släpptes 2012 och blev nominerad till en grammy det året. I det året vann de grammypriser för årets elektro/dans. Året därefter vann de årets svenska internationella framgång på Grammisgalan.

Efter att gruppen upplöstes släpptes dokumentären Leave the World Behind som förklarar varför gruppen splittrades.