Rockens historia

Rock är en kär musikstil för många, både unga och gamla. Dock gillar man i olika åldrar kanske inte samma typ eller generation av rock eftersom rocken har förändrats genom årtiondena. Många stora rockartisters låtar är fortfarande populära medan de nyaste artisterna och banden inom rock kanske inte hunnit bli klassiker ännu.

Rockens historia-black-and-white-party-music-club hur det började

Under 1930- och 1940-talet flyttade många från södra till norra USA och tog med en speciell musikstil med ett annat sound, baserat på trummor och elgitarr. Detta var embryot till det som skulle kallas rock n’ roll och började spridas över världen på 1950-talet.

1950-talet

Nu slog rocken igenom ordentligt med storheter som Elvis Presley, Bill Hayley and the Comets, Chuck Berry m.fl. Den nya rockmusiken bedömdes dock som moraliskt tveksam och gav även upphov till rasistiska uttalanden då musiken ansågs som “svart”.

1960-talet

Rockens segertåg fortsatte dock på 1960-talet och musikstilen blev ännu större med artister som The Rolling Stones, The Who och The Animals samt även gitarristen Jimi Hendrix. Hendrix sätt att spela lade grunden till det som senare skulle utvecklas till hårdrock.

1970-talet

Stora rockartister på 1970-talet var t.ex. Ramones och Sex Pistols. Under detta årtionde föddes också den s.k. punkrocken, ytterligare en variant av rock.

1980-talet

Ytterligare rockvarianter som arenarock, med Bruce Springsteen som en företrädare, utvecklades under 1980-talet. Svenska Europe trädde in på rockscenen med “The Final Countdown”. Även Queens oförglömliga “We will rock you” och “Bohemian Rhapsody” hör till 1980-talets stora rocklåtar.

1990-talet

På 1990-talet kom grungen med bl.a. Nirvana samtidigt som Guns n Roses, Kiss, Motley Crue m.fl. artister fortsatte att vara stora.

2000- och 2010-talet

Rocken har under senare årtionden fortsatt att utvecklas inom olika genrer samtidigt som ett flertal äldre band har fått en ny storhetstid. T.ex. har ultrahårdrockarna Slipknot trätt in som nya på rockscenen samtidigt som band som t.ex. Slayer återkommit på rockscenen.

Det är omöjligt att kort beskriva allt stort inom rockmusiken men klassikerna lever kvar, från 1950-talet och framåt och spelas idag flitigt tillsammans med ständigt nyskapad rockmusik.