Rock på 50-talet

Rockmusiken har sitt ursprung i den blues som har vuxit fram i den amerikanska södern. När afroamerikaner flyttade norrut tog de sin musik med sig. Blues-musiken förändrades, mycket tack vara att det experimenterades med elgitarr och trummor. Det blev känt som “Rhythm and blues” och under 50-talet började det spridas till vita ungdomar som tillhörde medelklassen.

De första stora rockartisterna

Har du hört talas om låten “Rock Around the Clock”? Den anses av många vara den låt som verkligen fick rock n’ roll att slå igenom på allvar. Artisten bakom var Bill Haley som ursprungligen var countrymusiker. När han höll konserter blev det nästan kravaller. Folk kunde inte få nog av den svängiga rockstilen och man började prata om begrepp som rockfeber. Under de följande åren från 1955 och framåt slog en rad rockartister igenom, bland annat Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Buddy Holly och Chuck Berry. Framför allt Elvis Presley kom att bli en riktig förgrundsrock-1560867_960_720figur för rocken. Han hade en otrolig röst, karisma och scennärvaro som fängslade publiken.

Mot slutet av 50-talet hade rocken blivit väldigt lönsam. De stora skivbolagen insåg potentialen och Elvis Presley köptes till exempel över till RCA från det lilla bolaget Sun Records i Memphis, Tennessee. För det fick de betala hela 35 000 dollar, på den tiden en rekordsumma. En intressant detalj är att singelskivor med 2 låtar dominerade utgivningen på 50-talet. Jukeboxen var en särskild musikmaskin som kunde spela dessa, vilket gör att den ofta förknippas med den tidiga rocken.

50-tals rock i moderna spel

Det är ingen tvekan om att 50-tals rocken fick ett starkt inflytande och påverkade musiken under 60-70-talet, men även i dessa dagar lever spåren kvar. Elvis anses fortfarande vara en av de stora musikikonerna. Han kallas ofta “The King” och det går att återuppleva hans storhet bland annat i spelautomaten Elvis: The King Lives. Rock the Boat Slot Game är ett annat exempel. Hitta ett Nytt casino och njut av spelen för en chans att lyssna på Elvis förstklassiga musik.