permalinkartiklarintervjuer2013-11-20 14:43

Sju år av festande på Gallery 2.35:1

På lördag fyller den hyllade stockholmsklubben Gallery 2.35:1 sju år. HNGR fick en pratstund med nöjeschefen Martin Kling och pratade om åren som har passerat, födelsedagsfirandet och framtiden.

Vad är din roll på 2.35:1?

- Sedan 2007 har jag jobbat med att sätta 2.35:1 koncept i form av personal, ljud, ljus och självklart det mest spännande och ärofyllda uppdraget att boka alla våra artister. Men det är inte det enda jag gör utan jag är även ansvarig för Berns konsertavdelning samt är med och påverkar övriga koncept på Berns.

Sommaren 2012 byggde vi om klubben helt och tillsammans med Robert Boman är det jag som ritat och gett Gallery 2.35:1 sitt nya utseende och funktionalitet. Förutom att en nattklubb måste ha ett intressant innehåll i form av artister så är även ljud och ljus viktiga detaljer och det faller mig helt naturligt att ständigt se till att vi har det bästa.

När vi byggde om klubben så var ett av de större ingreppen att ljudisolera klubben, över 300 handgjorda Italienska ljudplattor i taket, basfickor runt hela lokalen och 500 000 kronor senare måste jag påstå att jag är mer än nöjd över resultatet. En av mina egenskaper är att jag aldrig är nöjd och jag tror att det är an av anledningarna varför klubben fortsätter att ta nya steg år efter år.

På lördag fyller klubben sju år. Har du några favoritminnen från dessa år?

- Minnena är många men framförallt så är det alla intressanta människor jag har fått träffa och jobbat med som avspeglas i mitt leende. Vi har gjort många roliga fester men den absolut bästa skulle jag säga var vår avslutningsfest förra sommaren som avslutades med en dagsfest på söndagen 13:00-01:00 på Berns terrass med Levon Vincent, Tama Sumo och Lakuti. Faktiskt första gången jag är på en officiell dagsfest i Sverige, och jag tillsammans med många andra dansade i 12 timmar.

Sedan uppskattar jag tiden jag har haft med alla mina arbetskompisar. Tillsammans har vi haft så roligt och många i personalen har arbetat med mig i många år vilket också är en förklaring till våra framgångar. Jag tror att bra humana människor krävs för att ha en bra klubb.

Vad kan vi se fram emot på 2.35:1 i helgen?

- Vi fyller som sagt sju år på lördag och för femte året i rad spelar Minilogue live. Minilogue är några av mina absoluta idoler när det kommer till att sätta en magisk stämning. Jag såg deras fyra timmars livespelning tillsammans med Matthew Johnson på ADE (Breakfast club) i oktober och det måste jag säga är något av det bästa jag hört på riktigt länge, vilket givetvis gör mig ännu mer ”upphetsad” inför deras spelning nu på lördag!

Men resten av helgen är också grym. På fredag spelar vår resident Johanna Knutsson & Lucretio och på torsdag kör vi en av våra nya torsdagsklubbar ".org" med den nya talangen Huerco S i båset.

Vad har ni på gång framöver?

- Inför denna säsong, som vi drog igång i september, tog vi vårt nästa steg i klubbutvecklingen och startade vårt residentprogram där vi noga valt ut våra svenska favoriter att jobba med. Gallery 2.35:1 residents består av Axel Boman, Johanna Knutsson, Sanna La Fleur, Henrik Bergqvist, Staffan Lindberg, Pjotr, Nima Khak, Nihad Tule, Skudge och givetvis alla från vår egen label och bokningsbolag 1:53.2 familjen.

Tillsammans jobbar vi som en familj och planerar noga varje kväll och gäst som vi gemensamt bjuder in. Detta är nog det jag lägger mest tid på. Självklart har jag redan börjat planera nästa sommaravslutningsfest som kommer att vara 13-15 juni 2014. Vi håller också på att spika nästa konstnär som kommer att ställa ut och göra klubbens nya ansikte. Konsten på väggarna förnyas var tredje månad.

Personligen ser jag även fram emot 30 november då jag bokat en av mina favoriter Zip som är grundaren av skivbolaget Perlon. Denna kväll är även mycket speciell för mig då jag själv kommer att spela innan Zip. Jag började spela skivor för 13 år sedan men från start spelade jag reggae som sedan övergick i jungle och drum and bass. De senaste åren har jag dock tagit upp mitt överdrivna vinylinköp så nu är det hög tid att prova mig själv i en miljö som jag älskar.

Inom kort kommer vi att släppa vår sjätte vinyl på 1:53.2. Sedan vill jag starkt uttrycka att utan mina vänner, familj och kollegor hade jag och Berns Gallery 2.35:1 inte kommit så långt som vi har gjort! Tack till er!

Text: Christoffer Kindstedt
Foto: Parham Shafti