permalinkartiklarintervjuer2014-02-22 15:13

Rinkeby möter Detroit

Finest Blend Recordings är ett skivbolag som grundades i Stockholmsförorten Rinkeby 2003 med fokus på det klassiska detroitsoundet. Efter en längre tids uppehåll är nu bolaget tillbaka med nytt material. Här berättar grundaren Kenny Black om dåtid, nutid och framtid.

Orlando Voorn, Terrence Dixon, Wild Planet och Shawn Rudiman är några välkända artister som skivbolaget har gett ut. 2008 valde grundaren Kenny Black att göra ett uppehåll och fokusera på annat i livet. Han fick två söner samtidigt som han utbildade sig till journalist och urbansociolog. Men hans längtan till musiken gjorde att skivbolaget nu har återuppstått.

På det nya vinylsläppet finner vi ingen mindre än Santiago Salazar från legendariska Underground Resistance. Och samarbetet mellan Detroit och Rinkeby fortsätter. HNGR träffade Kenny Black för att får veta mer om skivbolagets bakgrund, och hur det kommer sig att kopplingen till Detroit är så stark.

Berätta om dina musikaliska influenser?

– Jag har växt upp med ett spektrum av musikstilar; Funk, disco, synth, rock, jazz och inte minst rap har format min musikaliska personlighet. Men även en del pop som ABBA och Madness som min mamma lyssnade på. När jag sedan upptäckte acid house och detroit techno kändes det som att hitta hem, men jag har aldrig slutat att lyssna på annan musik.

Varför starta ett skivbolag?

– Det var en pojkdröm som jag förverkligade, en naturlig fortsättning på skivbutiken jag drev en gång i tiden. Dessutom har jag mixat vinyl sedan 1985; hemma i sovrummet, på klubbar och närradio på frekvensen 91,1. Så att starta ett skivbolag kändes bara naturligt. Ett tag var jag riktigt sugen på att skaffa en Vestax vinylpress.

Hur kommer det sig att kopplingen till Detroit är så stark?

– Detroit är en stad som präglas av hög arbetslöshet, skyhög kriminalitet och något som amerikanska sociologer beskriver som ”white flight”, vita som flyttar. Mycket av det finns även i Rinkeby: Etniska Svenskar flyttar ut, invandrare som flyttar in, hög kriminalitet och så vidare. Det var sådant som jag diskuterade med Cornelius från Underground Resistance, och där hittade vi kanske en gemensam nämnare. Självklart spelar musiken en avgörande betydelse, klassisk detroit men med en Rinkebytouch. Det var väl många i Detroit som kände så om min musik och därför ville släppa på Finest Blend Recordings.

Du väljer att satsa på vinyl, varför?

– I samma ögonblick som nålen träffar den syntetiska plasten uppstår magi. Den känslan är oslagbar och något som en mp3-fil aldrig kan förmedla. På en djupare nivå handlar det om en mänsklighet som har flyttat till en annan planet, där de efterkommande på planeten jorden upptäcker fragment av mina vinylskivor.

Vilka är framtidsplanerna för Finest Blend?

– Jag kommer att ha en releasefest på Marie Laveau den 14 mars, där kommer man att få höra nytt material. Efter släppet med Santiago Salazar kommer det eget material, med deep house-remixar från Orlando Voorn, K-Alexi, Joe Babylon och Sean Deason. Och sedan nytt material från Terrence Dixon, Orlando Voorn och ett gäng italienare.

Text och bild: Marcus Stork