permalinkartiklarnyheter2012-10-26 14:17

Hardfloor är acid!

Det är nu 20 år sedan Oliver Bondzio och Ramon Zenker slog världen med häpnad då deras Acperience 1 återförde acid i klubbmusiken. I helgen gästar dom återigen Sverige, i somras var det Norbergfestivalen, nu är det Art of Sound i Stockholm som står som värd.

Hardfloor såg till att bassynten Roland TB 303 fick smaka på techno. Duon från Tyskland hade blivit besatta av den och drömde om vad dom kunde göra men problemet var att maskinen var utgången och alla tyckte att soundet var daterat. Hardfloor var bestämda med vad dom ville göra och gav inte upp. Efter några års sökande hittade dom ett fungerande exemplar och kunde sätta igång.

Oliver hade några år innan debuten träffat Ramon på en klubb i Düsseldorf. Ramon som redan då sysslade med musik beslöt sig för att göra några låtar med Oliver. Samarbetet var såpass lyckat att man fortsatte ihop, men Oliver ville göra acid och för det behövdes en 303:a, maskinen som skapar dom knorrande ljuden,  ljuden som blev synonyma med acidhousen när den drog fram i slutet av 80-talet. Deras genombrottslåt, Acperience 1, skapades t.ex med tre exemplar av maskinen.

Ramon har tidigare gjort musik under namn som Interactive, Perplexer eller Celvin Rotane medan Oliver gärna flyger världen över för att spela skivor. I många år gav dom ut sina produktioner på Sven Väths framgångsrika skivbolag Harthouse innan dom startade sitt eget bolag Hardfloor.

Legendariska houseproducenten DJ Pierre sammanfattade nyligen Hardfloors betydelse med orden; " - Hardfloor tog acid in i en ny techno/trance riktning. Dom gjorde acid som om dom hört det som små foster. Dom gjorde framförallt acid som om dom var födda att göra acid.”

Duon har fortsatt att bredda sin repertoar och är idag inte längre låsta vid att använda det knorrande ljudet från en 303:a utan har genom åren visat att dom rör sig säkert i tecnnons olika skolor vare sig det handlar om electro eller beats.

Deras karriär tog ett stort språng efter den enorma succén med tredje singeln Acperience och som resultat så gjorde dom remixer på löpande band. New Order, Mory Kante,  Robert Armani, Yello och Depeche Mode. Under en period var dom hetast av alla. För att garantera uppmärksamhet skulle man ha en remix av Hardfloor. Duon höll ut en period innan dom insåg att de gjorde bäst i att satsa på sin egen musik istället. De senaste åren har det varit betydligt tystare om duon men dom fortsätter producera och ge ut musik och framförallt turnerar dom fortfarande världen runt. 

Hardfloor spelar live i Köpenhamn fredag 26/10, Culture Box.

Stockholm lördag 27/10, Art of sound, Slakthuset, 22-04

Text: Calle Dernulf