Elektronisk musik

Elektronisk musik ärdj en musikgenre som använder elektroniska instrument, men eftersom att all modern musik görs av elektroniska instrument eller teknologi, så är det snarare musik som framhäver elektronisk musik teknologi. Detta innebär att elektronisk musik har särskilda kännetecken. Det är bland annat hur instrumenten framhävs i musiken. Det kan till exempel vara upprepande ljud från Synthesizer eller snabba taktbyten.

Innan den moderna musiken var elektronisk musik snarare musik som gjordes med hjälp av elektroniska instrument. Det kan till exempel vara musik som använder basgitarr med andra icke elektroniska instrument. Som innan nämnt är det numera en musikgenre som framhäver elektronisk musikteknologi på särskilda sätt. Genrer som housemusik, techno och electro är musik som går under elektronisk musik. Dessa genrerna framhäver instrumenten som används på särskilda sätt och till exempel housemusik är ofta 4/4 takt som skapas med trummaskin och sampling i återupprepningar.

Intresset för att göra musik som framhäver elektronisk musik teknologi började under mitten av 1900 talet, då kompositörer började använda datorer till sin musik. Detta var i samband med att datorer blev alltmer vanliga. Kompositörer upptäckte att man kunde spela in ljud och sedan lagra in det på datorn. Ljudet skulle sedan bearbetas i digital form med en serie talvärden som representerades i ljudvågor. Med den tekniken kunde inspelat djud förvrängas, förkortas eller delas i olika takter. Detta var en ny teknik som skulle förändra musikvärlden. Kompositörer kunde nu göra musik med bara en ljudinspelningen eller enbart instrument som keyboards som vanligen användes. Det var också i samband med detta yrke som Discjockey utvecklades. Med den nyta tekniken kunde Discjockeys mixa låtar i förväg eller på plats.

Genren elektronisk musik är numera populär inom den nutida dans och klubbmusiken. Det är oftast musik som riktar sig till den yngre generationen. Kända artister inom elektronisk musik är bland annat Avicii, John De Sohn och David Guetta.